Resolution:

Debian Jessie!

Har du inte redan uppgraderat till Debian 8 (Jessie) så är det dags att fundera på det. Har du möjlighet att välja nytt OS idag till er nästa server är Debian Jessie ett självklart val, vi förklarar varför!

Debian är en av världens mest populära operativsystem och används som utgångspunkt i många olika andra operativsystem, direkt eller indirekt.

Det finns ett skäl till detta. Debian är en av de mest robusta och pålitliga operativsystemen på Internet.

Debian 8 som släpptes April 2015 innebär en hel del förändringar som vi nu går igenom nedan!

 

Debian Linux version 8, som i skrivande stund är Debian 8.6 som släpptes 17:e September 2016, är en av Debian-gängets LTS-versioner, dvs de kommer erbjuda mjukvaruuppdateringar under mycket lång tid.

Version 8 har dock flera kontroverser, en av de mest kända och uppmärksammade är att man valt att använda "systemd" - en mjukvarusvit som vissa kritiker inte lever upp till Debians i övrigt högt ställda krav på stabilitet.

 

Debian Stable, dvs deras release som är tänkt för bland annat servrar är designad för att vara stabil och precis som tidigare innebär detta att de inte kommer ha de allra senaste versionerna av mjukvaror osv men de kommer fokusera på att det de har, även om de ibland släpar efter med de senaste versionerna av kända mjukvaror, är stabila och säkra. Perfekt för en server med andra ord. Behöver du det allra senaste behöver du inte välja deras stable-branch och/eller kan välja att installera den/de mjukvaror som är i fråga separat, själv (tex genom att bygga från källkod).

Och Debian är stabilt, vi har jobbat med Debian-baserade system sedan 1990-talet och mycket sällan stött på problem. De få gånger man stöter på problem är det i regel enkelt att lösa. Detta är såklart en stark anledning till att många väljer Debian för sina servrar (eller projekt som baseras på Debian som Ubuntu eller projekt som utgår från Ubuntu som tex Android mfl).

 

Ett undantag som Debian 8 gör är dock att systemd inte kommer släpa efter "med flit". Bara det faktum att man byter till SystemD är något de fått utstå en hel del kritik för. Mer om detta senare.

 

Vad är nytt i Debian 8?

Vi kommer inte gå igenom alla detaljer - det är oerhört mycket nytt i Debian 8 - men en del av de mer framträdande egenskaperna och nyheterna som vana användare sedan tidigare kommer stöta på är:

SystemD

Som du säkert hört har systemd kritiserats en hel del de senaste åren. Kritiken är i flera fall väl befogad. Systemd ändrar hur basala funktioner som uppstart av demoner/program/tjänster sker vid uppstart och hur de därefter hanteras. Gamla hederliga Init, som hängt med mycket länge, får nu stå tillbaks för SystemD i Debian men faktum är att andra operativsystem valt att behålla init / SystemV (tex Slackware, Gentoo mfl) så valet har varit väldigt omtvistat.

Systemd är designat för att ersätta SystemV och skulle då erbjudaen mer ren, snabb och enklare användning. Så såldes det in. Men Systemd blev inte riktigt som man först trodde. Utvecklarna bygde en långt mer komplex programvarusvit som täcker helt andra funktioner. På gått och ont gör SystemD inte bara uppstart av program utan en hel del annat. Många som migrerade från Ubuntu 14.04 till Ubuntu 16.04 märkte tex att systemen kändes segare. Helt utan någon egentlig anledning. Det kan ha att göra med att Systemd är ett stort antal olika program, konfigurationsfiler och ligger utspritt över en större area på lagringsmediet, gör fler saker, oftare och även andra saker.

Kör du systemd vid uppstart kör du istället för en process, ca 69st olika program. vissa menar att det är monolitisk design men andra menar att det är en soppa.

 

Det centraliserade tänket bakom Systemd-projektet har bland annat kallats för "hugely invasive" av Mark Shuttleworth (grundare på Cannonical). Mycket av debatten kring systed är mer sett just i det ljuset och vi har nog inte sett det sista i diskussionen även om det nog inte är troligt att man byter tillbaks till SystemV och Init, åtminstone inte om inte också ett allvarlgit och långsiktigt fel/problem i Systemd skulle uppstå. Alla distributioner som bytt till Systemd verkar också relativt nöjda hittils. Vi ser egentligen inte några anledningar att undvika systemd, inga fel, faror eller brister som får oss att egentligen föreslå det ena eller det andra men byter du till Debian 8 så kommer du att få bekanta dig med systemd.

 

Kan man då inte byta tillbaks till SystemV själv?

Jodå. skulle du komma fram till att ni inte kan leva med systemd kan man installera systemet, boota med systemd och därefter ta bort det och ersätta med SysV om du vill. Men på lång siktig kan du egentligen inte helt undvika systemd i debian. Det finns dock alternativ som Devuan - en GNU+Linux fork av Debian 8 men utan systemd. Andra användare väljer att byta till FreeBSD eller andra, större, steg för att komma undan Systemd men kanske även få tillgång till andra fördelar och styrkor.

Lite beroende på vad du ska göra kanske det påverkar ert val mer men ska du använda Debian 8 så är det bara att kavla upp ärmarna och läsa manualen egentligen.

 

Märker man systemd?

På en desktop-typ av miljö är det troligt att du inte tänker på systemd alls egentligen. I en servermiljö måste du däremot bekanta dig med det, om än av säkerhetsskäl och för att kunna hantera daemoner mm i systemet. Systemd är dessutom inte helt och hållet kompatibelt med tidiagre versioner så eventuell migrering kan i vissa situationer ta lite längre tid.

Använder du script som använder parametrar som $HOME mm så kommer dessa kanske inte ens fungera då systemd ändrar på en hel del. Använder du verktyg som chkconfig kommer du inte heller känna igen dig. Saker kan faktiskt gå sönder så inför en uppgradering - testa i en utvecklingsmiljö först!

För en servermiljö går det att i slutet på installationen ta bort systemd och ersätta med sysvinit. Detta fungerar dock ej på en workstation/desktop-typ av installation.

 

Har du verktyg som hanterar tjänster så kommer du sannolikt få bekanta dig med nya som jobbar med systemd.

 

Debian 8 som skrivbord

Mycket annat har ändrats i Debian 8 utöver systemd, särskilt för skrivbordsmiljöer och grafiska verktyg men de flesta användarna märker kanske inte av det.

Det första du märker vid en grafisk installation är att det finns fler val för skrivbordshanterare (Cinnamon, XFCE, MATE, LXDE, GNOME, KDE) och de har jobbat ganska mycket med installationsgränssnittet. Använder du standardalternativen får du Gnome som skrivbordshanterare men det är enkelt att byta i efterhand.

Du har flera nyheter för desktop-installationer, bättre upplösning för skärmar inte minst!

 

Debian som server

Om debians standardinstallation för skrivbordsdatorer ligger lite efter många andra vad gäller de senaste versionerna av program eller funktioner så kan det motsatta sägas om server-installationen. Visst du har systemd att bekanta dig med men i övrigt finns det många fördelar och positiva nyheter!

Som tidigare har man valt sin konservativa syn på paketuppdateringar vilket lett till stabilitet men ibland också att man får stå ut med att släpa efter länge med gamla versioner av tex programspråk som Python.

Perl, PHP och de flesta vanliga verktygen har blivit uppdaterade, inte till de senaste versionerna utan till de senaste stabila versionerna. Webservermjukvaror som lighttpd och Apache är exempel på detta. Några saker är tack och lov också borta helt i denna release som tex secure sockets layer protocol SSLv3 är borttaget som standard så det behöver du inte tänka på!

 

Kärnan

Jessie skeppades ursprungligen med en 3.16-version av linuxkärnan vilket låter lite märkligt tills du tänker på att Wheezy (Debian 7) använde 3.2.

Det är tonvis med uppdateringar sedan 3.1x bland annat en hel del på grafikfronten där Nvidia har massor av nya uppdateringar, EFI-boot, ARM 64-bit, RAID 5 multithreading mm. Massor för alla användare och oavsett om du har en lap top, server, enkortsdator eller en annan dator så finns det massvis av braigheter med uppdateringen. Inte minst nftables som efterträder iptables och många, många funktioner.

Man har även jobbat hårt med att få ext4 att fungera mycket bättre och även stöd för Btrfs.

 

Ska man uppgradera?

Det korta svaret är ja. Debian är stabilt. Det kommer att fungera. Det finns gott om tid att bekanta dig med nyheterna och i de få fall man av någon anledning behöver - gå tillbaks till debian 7 LTS tills man kunnat lösa eventuella frågor i Debian 8. De allra flesta kommer dock må bra av att uppgradera så snart som möjligt. Testa det en vecka i en utvecklingsmiljö och bekanta dig med systemet!

Systemd-förändringarna är inte så överväldigande att det är ett argument mot uppgradering för de allra flesta. Är du desktopanvändare är det till och med så att du kanske inte ens märker att du uppgraderat!


Nyheter